pátek 10. května 2013

Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba

Onemocnění kůže - svědění
Onemocnění kůže u psů a koček se často projevuje svěděním, škrábáním, olizováním či odíráním. Na kůži se mohou objevit červené skvrny, vřídky nebo pupínky. Příznakem kožního onemocnění může být také nadměrné vypadávání srsti, šupiny a olupující se místa na kůži, strupy, krusty nebo zesílená kůže.



Jak by měla vypadat zdravá kůže?

Zdravá kůže by měla být hladká a jemná, bez šupin, zčervenání nebo příznaků podráždění. Neměla by být příliš mastná ani suchá a neměla by na ní být místa s prořídlou srstí.

Onemocnění kůže - hot spot
Jaké mohou být příčiny onemocnění kůže?

1. Alergie

Pes nebo kočka mohou být alergičtí na krmivo respektive na některé složky obsažené v krmivu. Nejčastěji to bývá hovězí nebo kuřecí bílkovina nebo také pšenice, kukuřice či sója. Zvíře může být alergické rovněž na faktory z prostředí např. pyl, prach nebo plísně. V případě alergie neboli přecitlivělosti na krmivo je důležité zvolit krmivo, které nebude obsahovat složky, na které je pes či kočka alergický - citlivý.

Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?


Svědivá místa bývají často v oblasti tlapek












Svědivá místa bývají často na břiše












2. Parazité

Blechy, vši a roztoči mohou být příčinou mírného až závažného podráždění kůže. V tomto případě je důležité okoupat zvíře a použít antiparazitní šampón, zbavit se blech, vajíček a larev v prostředí. Je důležité si uvědomit, že blechy a její vývojová stádia (larvy, vajíčka) budou všude tam, kde se pes pohybuje (koberec, rohožka, pelíšek, bouda popřípadě sedačka či křeslo). Doporučuji vystříkat prostředí např. Biokillem. Zvířeti aplikujte antiparazitní přípravek. Může mít formu obojku proti blechám a klíšťatům nebo spot-on přípravku (kapička aplikující se na kůži nejčastěji na záda mezi lopatky.)

Obojek proti klíšťatům a blechám nebo spot on pipeta?


3. Hormonální nerovnováha

Zvířata s nedostatkem nebo s přebytkem určitých hormonů mohou mít sklon k onemocnění kůže.

Jak rozpoznat onemocnění štítné žlázy u psa - ztráta srsti, obezita, únava 


4. Infekce

Kožní problémy mohou být způsobeny také bakteriální infekcí.

Jak může vhodné krmivo pomoci?

Některé kožní problémy mohou být veřešeny velmi rychle, zatímco jiné budou vyžadovat dlouhodobější terapii. Většině zvířat s onemocněním kůže může pomopci vhodná výživa a to dokonce i tehdy, kdy příčinou onemocnění není nežádoucí reakce na krmivo.

Důležité složky krmiva, které mohou pomoci:

Bílkoviny

Vysoce kvalitní bílkoviny poskytují stavební složky po obnovu poškozené kůže. Podávání krmiv s novým zdrojem protejnů jako je zvěřina, kachna, jehně nebo losos, může působit jako prevence klinických projevů při alergii nebo intoleranci běžných složek krmiva.

Esenciální mastné kyseliny

Vysoký obsah a správný pomět omega 3 a omega 6 mastných kyselin pomáhá vyživovat a chránit kůži, zabraňuje jejímu vysoušení a kontroluje zánět. Krmiva pro psy s citlivou kůží proto tyto látky obsahují. Navíc existují oleje (Dermanorm olej), které můžete do krmiva přidávat či kapsle (např. Canina Petvital Derm Caps). Vynikající jsou připravky firmy Dermoscent.

Antioxidanty

Vitamin E a ostatní antioxidanty jsou nezbytné pro udržení zdravého imunitního systému a pro ochranu organismu před volnými radikály.


Absolutní špičkou mezi doporučovanými krmivy je Platinum

Vynikající a zcela jistě jedno z nejlepších krmiv. Holistické krmivo Platinum bývá také často nazýváno alternativou barfování (krmení masem). Obsahují 70% masa. Díky jedinečné technologii výroby, která spočívá v tom, že čerstvé maso z kuřete, jehněte nebo černého vepře je zpracováváno při nižších teplotách než ostatní granulovaná krmiva, nedochází ke znehodnocení nutričních látek obsažených v surovinách. Navíc jsou zpracovávány ve vlastní šťávě bez přidání vody. Granule jsou proto šťavnaté a velice chutné.

 Pro psy s citlivou kůží a alergii na kuřecí bílkovinu je doporučována receptura Platinum Lamb. Pokud je váš pejsek alergický na obiloviny nebo kuřecí maso, pak je ideální volbou Platinum Iberico.


Krmivo Platinum - Nejčastější otázky a odpovědi



Související články:

Pes alergický na krmivo
First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Kloubní výživa pro psy 
Hyalutidin HC aktiv - účinná ochrana vašich kloubů
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb? 

Žádné komentáře:

Okomentovat