úterý 27. září 2011

Čištění zubů u psa


Na čištění zubů je dobré zyvykat pejska již od štěňěte. Pokud se rozhodnete, že budete čistit psovi zuby až v době, kdy už nemůžete vystát nesnesitelný zápach z jeho tlamy, dá se předpokládat, že si bude hůře zvykat. Je dobré, když budete zápachu z tlamy v důsledku zubního kamene či zánětu předcházet než ho pak řešit.

Na trhu existuje široká nabídka dentálních prodůktů: speciální granule, pamlsky, gely na zuby či prášek, který můžete bez problémů přidávat do krmiva.

Než začnete s čištěním zubů u psa měli by jste si pořídit zubní pastu pro psy. Rozhodně nepoužívejte tu vaši. Zubní kartáček pro psy nebo speciální prstový katráček a trochu trpělivosti.

Jak postupovat:

1. Nejprve psa zvykejte na chuť zubní pasty a prst v tlamě. Naneste trochu zubní pasty na ukazováček. Dovolte psovi, aby slízal pastu z vašeho prstu. Toto několikrát opakujte. Pak znovu naneste na ukazováček zubní pastu a prstem klouzejte po vnějším povrchu zubů a dásní.

2. Nyní sáhněte po zubním kartáčku, který navlhčete a naneste na něj pastu. Nechte psa slíznout pastu ze štětin kartáčku. Jemně uchopte tlamu kolem čenichu tak, abyste zabránili psovi žvýkat, a začněte opatrně čistit kartáčkem jen špičáky. Zubní kartáček držte šikmo k linii dásně – pohybujte kartáčkem od okraje dásně ke špičce zubu.

3. Po vyčištění špičáků pokračujte krouživými pohyby k zadním zubům. Postupujte dál, jen pokud je pes spokojený. Provádějte čištění na obou stranách tlamy.

4. Navažte na krok č. 3. Podržte tlamu zavřenou kolem čenichu a opatrně zvedněte horní pysk palcem a ukazováčkem tak, že odhalíte přední zuby – řezáky, které jsou nejcitlivější částí tlamy. Jemně čistěte přední zuby pohybem od dásně ke špičce zubu.

Postupně prodlužujte čas čištění zubů.

Co dělat, když nesnese ani prstový kartáček?

Přidávejte do krmení De-Plaque.

Aktivní složkou přípravku je přírodní rostlinný extrakt z mořské řasy. Účinné látky přípravku se vstřebávají ze zažívacího traktu do krevního řečiště a z něj přechází do slin, kde fungují tak, že zabraňují hromadění zubního plaku na zubech.

Je obecně známo, že obsah slin může přispívat k potlačení bakterií, které způsobují vznik zubního plaku a kamene. Klinické studie prokázaly, že hromadění látek na zubech je redukováno až o 88 % a že zubní kámen buď zmizel úplně, nebo se stal velmi porézním, a tak snadno odstranitelným. Z provedených studií vyplynulo, že výsledky byly znatelné již za 4 - 8 týdnů a pravidelným užíváním se dále zlepšovaly. De-plaque by měl být do stravy podáván denně.

Mohlo by vás zajímat:

Příznaky alergie u psa

Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...

Jak může chovatel ovlivnit nežádoucí nadměrné línání

Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?

Jak rozpoznat kvalitní krmivo pro psy

Jak čistit psovi zuby - 4 základní kroky

Zápach z tlamy u psa a kočky

Kvalitu psí stravy poznáte podle srsti, žeber a stolice

Jak krmit psa - Obecné zásady krmení psů

Odstranění klíštěte u psa a kočky 

Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře

Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte 

Pozor na průjem u štěňat

Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior

Línání u psa

Granule pro psy - hodnotná strava pro domácí mazlíčky

Nejen lidé by měli pečovat o své klouby

Dopřejte svému koni tu nejlepší kloubní výživu

1 komentář:

  1. Taky se snažíme naší Žofce čistit zuby, ale moc to nejde. Vůbec se jí to nelíbí. Nezačali jsme jí čistit zuby, když byla štěně, až teď, když jí jsou čtyři roky, protože nás na veterině upozornili na zubní kámen u psa , tak se s ním snažíme něco dělat, ale je to teda boj :-D .

    OdpovědětVymazat