pondělí 1. února 2010

Dysplazie kyčelních koloubů u psů - Prevence


Přestože je dysplazie kyčelních kloubů u psů nemoc dědičná ovlivňují její vznik také vnější faktory jako je např. výživa.

Existují 3 věci, kterými můžeme eliminovat vznik Dysplazie kyčelního kloubu u psa:

1. Nerozmnožovat psy s kloubní dysplazií

Např. u německého ovčáka po pěti letech selekce se snížilo onemocnění z 55% na 24%. U labradorských retrívrů nemoc klesla z 30% na 10%. Důležité je rozmnožovat pouze zdravé jedince.

2. Krmte psa tak, aby neměl nadváhu

Dieta / strava má velký vliv na kyčelní dysplazii u psů. Na trhu můžete najít speciální diety / krmiva pro štěňata velkých plemen, která jsou náchylná vývojovým vadám jako je dysplazie.

Tyto diety obsahují méně kalorií, jelikož bylo dokázáno, že štěňata s nižší váhou mají menší pravděpodobnost, že se u nich projeví dysplazie kyčelních kloubů a nebo se objeví v pozdějším věku.
Odpovídající hmotnost u psa je důležitou prevencí vzniku dysplazie a pokud se projeví, pak se bude i přes toto onemocnění pohybovat lépe než kdyby byl navíc ještě obézní.

3. Zdravý pohyb, nepřetěžování štěněte

Štěňata pokud jsou přetěžována - je požadováno aby skákala, běhala víc než mohou zvládnou - jsou náchylná ke vzniku kloubních onemocnění. Nenechejte šětěně skákat výš než má loket dokud není stratší jednoho roku. Pokud to dělá samo od sebe, nepanikařte, ale nepodporujte ho v tom. Nejlepším pohybem je plavání, jelikož nezatěžuje klouby.

Jelikož se dysplazie kyčelních kloubů u psů vyvíjí už ve štěněcím věku, je dobré začít se tomuto problému věnovat včas.

Podávání kloubní výživy je důležité pro správný vývoj kloubních chrupavek a to zejména u štěňat velkých plemen, kdy se klouby musí vrovnávat s větší zátěží. Během růstu štěněte se můžeme setkat s řadou problémů (zánět dlouhých kostí, dysplazie kyčelních kloubů, genum valgum projevující se X postojem atd.), abychom těmto problémům alespoň částečně předešli, doporučuje se podávat kloubní výživu po celé období vývoje štěněte.

Na trhu dnes existuje mnoho kvalitních kloubních doplňků chránící pohybový aparát.
Bez výhrad lze doporučit nejen jako prevenci u štěňat, ale také pro dospělé psy v zátěži či seniory postižené artrózou tekutou kloubní výživu Hyalutidin DC Aktiv.

K zajištění správného vývoje a odstranění růstových potíží velkých kloubů končetin u mladých rostoucích psů velkých a obřích plemen, stárnoucích psů, psů ve výkonu a stavů po frakturách a osteosyntézách je velmi vhodný produkt firmy Canina - Canhydrox GAG (v tabletách i prášku).

Canina Petvital GAG je doporučován po zraněních a operacích kloubů. Zlepšuje stav kloubních chrupavek, vazů a šlach. Doporučován při artróze, dysplazii kyčelního kloubu a spondylóze. 

Související články:

Kloubní výživa pro štěňata - 5 doporučených produktů pro péči o pohybový aparát štěňat velkých a obřích plemen
Artróza u psa - Hyalutidin DC, Aptus Apto-Flex
Bolesti kloubů u psa - Jak pomoci pejskovi s artrózou
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa?
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo
Bolest kloubů u starších psů

Kloubní výživa pro štěňata

Žádné komentáře:

Okomentovat