středa 20. ledna 2010

Ztráta srsti u psa

Ztráta srsti u psa

Ztráta srsti u psa - nadměrné vypadávání, línání, nekvalitní matná a nezdravě vypadající srst nemusí být vždy pouze problém spojen se stárnutím psa.

Ztráta srsti u psa je vždy ukazatelem nějakého zdravotního problému - poruchy osrstění v důsledku patologických kožních změn (ekzém, lišej, lupovitost), nedostatek biotinu - projevuje se problémy se srstí (ztráta lesku, srst je suchá, křehká a případně vypadává) a kůží (suchá, případně postižená dermatitidou), pes vykazuje známky zvýšeného svědění.



Bohužel velmi častým důvodem je alergická reakce na blechy. Ztráta srsti způsobená blechami je jednoduše léčitelná a samozřejmě vyžaduje zbavení psa blech.


Jak se zbavit blech

1. Vykoupejte psa, použijte antiparazitní šampón.

2. Použijte některý z přípravku, který zamezí opětovnému usídlení blech v kožichu psa. K dispozici jsou obojky proti blechám a klíšťatům (Doporučuji např. Kiltix, působí až 7 měsíců proti klíšťatům a blechám, takže vám jeden postačí na celou letní sezónu).

Dalšími možnostmi jsou tzv. spot-on pipety. Jednoduše aplikujete na kůži zvířete (na záda). (Doporučuji např. Frontline Combo. Hubí nejen blechy ale všechna její vývojová stádia - larvy, kukly, vajíčka).

Pro psy s obzvláště hustou a dlouhou srstí někdy tyto přípravky nepůsobí a pak je řešením spray.

Ztráta srsti způsobena vykousáváním a nadměrným škrábáním v důsledku blešího kousnání se zanedlouho zregeneruje a spraví.


Co může dale způsobovat ztrátu srsti u psa nebo její nadměrné vypadávání?

Kožní paraziti, infekce, alergie, nevhodná strava, hormony, léky, chování psa,...

Proč se můj pes neustále škrábe přestože nemá blechy?

Alergie

Alergická reakce u člověka se projevuje slzením, rýmou a svěděním. U zvířat se alergie projevují hlavně na kůži a uších spíše naž na očích a nose. Tudíž alergičtí psi mají problémy se svěděním kůže, škrábou se, lízají si chlupy.

Psi mohou být alergičtí na

- Na to co jí (řešením jsou hypoalergenní krmiva, grain free krmiva)

- Na to co dýchají

- Na to, co přichází dos tyku s jejich kůží (řešením jsou hypoalergenní šampony)


Potravinová alergie u psů

Většinou jsou psi alergičtí na obiloviny (ječmen, kukuřice, sója), maso a ryby, mléko a kvas. Častým alergenem bývá kuřecí, hovězí nebo vepřová bílkovina obsažena v mase nebo v granulích.

Častým inhalovaným alergenem je pyl, cigaretový kouř a parfémy

Výživa a její vliv na kvalitu srsti

Srst vyžaduje neustálou výživu, aby byla kvalitní a nyvypadávala. Výživa, která podporuje zdravou srst je ta, která má vliv na zdravou pokožku: Vitamíny, minerály, antioxidanty a Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny. Srst, která nedostává tyto látky se stává matnou a vypadává. Ztráta srsti způsobená nekvalitním krmením často ovlivňuje zdraví celého zvířete, ale pravě na kvalitě srsti je nejvíce viditelná a rozpoznatelná.

Některá plemena mají genetické dispozice k nedostatku zinku (Husky) a to pak vede ke kožním problémům a k vypadávání srsti.

First Mate je krmivo, které je přímo určené pro psy mající kožní problémy. Je hypoalergenní, holistické (pozitivní vliv na celkové zdraví zvířete), obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny mající pozitivní vliv na stav kůže a srsti.

Vynikající a zcela jistě jedno z nejlepších je krmivo Platinum. Holistické krmivo Platinum bývá také často nazýváno alternativou barfování (krmení masem). Obsahují 70% masa. Díky jedinečné technologii výroby, která spočívá v tom, že čerstvé maso z kuřete, jehněte nebo černého vepře je zpracováváno při nižších teplotách než ostatní granulovaná krmiva, nedochází ke znehodnocení nutričních látek obsažených v surovinách. Navíc jsou zpracovávány ve vlastní šťávě bez přidání vody. Granule jsou proto šťavnaté a velice chutné.

Pro psy s citlivou kůží je doporučována receptura Platinum Lamb. Pokud je váš pejsek navíc alergický na obiloviny nebo kuřecí maso, pak je ideální volbou Platinum Iberico.

 Závěrem:

Skvělý vliv na kvalitu kůže a srsti mají nutriční doplňky značky Canina a Dermoscent. Doporučit mohu rovněž Dermanorm olej, Aptus Efforion ve formě oleje nebo kapslí nebo bylinný přípravek Phytovet Top Shine Coat.

Související články:

Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Může být pes alergický na granule?
First Mate - Holistické krmivo pro psy s kožními problémy
Pes alergický na krmivo
Jak rozpoznat onemocnění štítné žlázy u psa - ztráta srsti, obezita, únava 
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?  
Krmivo pro psy s onemocněním jater, ledvin, srdce, močových cest, alergie, cukrovky

Žádné komentáře:

Okomentovat